HTML

Politikai harcművészet I. - Köpönyegforgatás

2009.08.03. 04:00 gócpont

 

Érdekes dolog: a Fidesz egy köpönyegforgató párt, aki/mert megtagadta liberális múltját, beállt a elmaradottságukban, gonoszságukban és hátulróljövőségükben szavakkal nem jellemezhető úgynevezett konzervatívok közé, akiket nem kell bemutatni ugye. Ők azok, akik mindenbe bele akarnak szólni, meg akarják mondani, hogy szerintük mi a jó, melyek azok az alapvető értékek egy társadalomban, melyekhez tartva magunkat könnyebbé válik az együttélés. (Persze ehhez a besoroláshoz például figyelmen kívül kell hagyni a tényt, hogy egy párt még nem biztosan konzervatív, ha a nemzeti értékeket tiszteli - tehát van olyan, hogy nemzeti-liberális gondolkodás. Mondjuk a mi megkérdőjelezhetetlenül liberális pártunkat (SZDSZ) valóban sosem lehetett nemzeti értékek tiszteletével vádolni, így nem is csoda, ha az embernek nem ez ugrik be elsőnek a liberális jelzőről.)

Még érdekesebb, hogy az SZDSZ-t sosem vádolták köpönyegforgatással, vagy ha igen, a párt azonnal nemtelen - emellett értelmezhetetlen - támadásként értékelte. Ez pedig azért érdekes, mert az SZDSZ-nek - antikommunista párt létére - soha nem okozott gondot koalícióra lépni a nagy magyar kommunista pártok (MKP-MDP) utódpártjának (MSZMP) utódpártjával (MSZP). Azonban, ha az SZDSZ mégsem köpönyegforgató - tehát az MSZP nem kommunista - akkor bizony maga az MSZP az. (Nehezen felfogható, hogy pl. ifjú kommunisták - KISZ-esek - pár évtized múlva köpönyegforgatás nélkül lehetnek egy ország legsikeresebb kapitalistái.)

Ha valakinek a koalíciós partnere - esetleg ő maga - köpönyegforgató, nehezen igazolható, ha ugyanezzel vádolja ellenzékét, hiszen azonnal felmerül a kérdés, hogy milyen alapon... (A válasz vastagon benne van a postban.)

6 komment

Címkék: politika mszp fidesz szdsz köpönyegforgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://gocpont.blog.hu/api/trackback/id/tr21284296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolinovits latán 2009.09.02. 10:00:39

jó cikk! szerettem volna vele vitázni, de nem tudok! ezért írjál többet!!!:)

VénKecske 2009.11.06. 03:37:37

Azért, mert úgy tűnik, nem olvassa senki, ne hagyj föl az írással. Itt is az a gond, hogy az írás jó, tartalmas és fontos, létező összefüggést ragad meg. Vagyis az ilyen marad a süllyesztőben, talonban. Próbálj meg egy aktuálista, a blog.hu aminisztrátora figyelmét felkeltőt írni, ezt úgy kell, legegyszerűbb a magyar fikázása, írj valamit, ami leokádja a mély magyar jelenségek valamelyikét (de ugyanilyen csavarral csináld, mint idefönnt!)

Nyomd meg az első sort meg az utolsót.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.23. 12:56:36

Az a baj, hogy nekünk mindenből a gagyi jut. A konzervatív pártunk egyáltalán nem konzervatív, a liberális pártunk a legkirekesztőbb, a szocialista pedig a legelvetemültebb kapitalizmust képviseli.

Csoda, hogy az emberek vagy nem tudják, hogy kire szavazzanak, vagy gondolkodás nélkül behúzzák az x-et vezérük pártja mellé? :(

Voloka 2010.03.10. 00:05:17

"Nyugaton" van egy mondás: fiatalon, mindenki anarchista.Két év múlva, kommunista. Pár év múlva szocialista, néhány év elteltével liberális. Aztán, ha benő a feje lágya, családja, "vagyona" ( lakás, vagy ház , egy kocsi ) van konzervatív lesz!
Ha ez igaz? akkor vannak, akik megrekednek, a fejlődésben.
süti beállítások módosítása